Semnificatia cazului Ficior pentru Romania

15.jpg

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei saluta trimiterea in judecata a lui Ioan Ficior.

Cu toate acestea, considera ca atat cazul Ioan Ficior, cat si Alexandru Visinescu, nu sunt emblematice pentru Romania iar trimiterea celor doi tortionari in judecata nu este de natura sa dezminta regimul comunist, functie pe care ar fi trebuit sa o indeplineasca condamnarea tuturor celor care au facut posibile ororile acestuia.

AMJ considera ca exista alte persoane mult mai importante, unele decedate la acest moment, care ar fi putut fi trase la raspundere pentru uciderea si torturarea sutelor de mii de persoane care au intesat inchisorile comuniste.

Astfel de persoane, nu numai ca nu au fost niciodata aduse in fata Justitiei, dar ele sau succesorii acestora fac parte din sistemul de Stat la cel mai inalt nivel, ocupand pozitii privilegiate din care pot lua parte la procesul decizional in Romania.

Lipsa oricaror consecinte juridice pentru faptele atroce comise inainte de 1989, lipsa de condamnare veritabila si juridica a regimului comunist, pesta care a secat Romania de toate valorile si a ridicat in ierarhia sociala si politica non valori, se resimte si la acest moment.

Nevoia pe care orice societate o are de un set clar de veritabile valori si lipsa acestora in Romania a dus la mentinerea non valorilor care s-au impus in timpul comunismului si a perpetuat, prin urmasi, structurile comuniste.

Ne referim aici la faptul ca toate Puterile Statului sunt conduse fie de cei care au fost in structurile de conducere, la diferite niveluri inainte de 1989, sau de persoanele desemnate de catre acestia sa preia guvernarea tarii.

Nesolutionarea nici pana la acest moment a dosarelor Revolutiei echivaleaza cu impunitatea acordata celor care au adus si au mentinut regimul comunist in Romania.

Netragerea la raspundere a celor care au fost in structurile de conducere comuniste se traduce in validarea acestui regim si punerea sub semnul indoielii a democratiei.

O scurta privire a traseului politic din Romania de dupa 1989 explica lipsa oricarei reactii a Justitiei fata de cei responsabili pentru ororile comunismului:

Ion Iliescu, Traian Basescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, Razvan Ungureanu, Emil Boc, Teodor Stolojan, Petre Roman, Mugur Isarescu, Dan Voiculescu, Rodica Stanoiu, Monica Macovei, Adrian Borza, Livia Stanciu, Florica Bejianariu, etc, toti direct sau prin intermediul rudelor sau afinilor, au avut legaturi stranse cu regimul comunist si au ocupat functii inalte in Stat.

Numirea de catre Ion Iliescu in cele mai inalte pozitii in Justitie, in primele luni ale anului 1990, a unor persoane cu pedigree comunist a dus la perpetuarea acestor non valori in Justitie si, implicit, a asigurat impunitatea comunistilor, inclusiv a sa.

Aceasta, dublata de mentinerea nepotismului ca sistem de accedere in pozitiile cheie ale Statului, ca si influenta covarsitoare a structurilor secrete la cele mai importante niveluri decizionale, a dus la coruptia pandemica de care este cuprinsa in prezent Romania.

Trimiterea in judecata a lui Ioan Fecior este, bineinteles, imbucuratoare dar lipsita de simbolism.

Nu este piatra de hotar de care avea nevoie Romania in 1989 pentru a putea renaste ca un Stat de drept si ca o natiune sanatoasa.

 

Asteptam cu interes si hotararile judecatoresti de condamnare si speram sa nu fie post mortem.

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *