CUM SE TRANZACTIONEAZA O LEGE (III) – Legea 114/1996 a locuintei

cd2.png

Legea Locuintei nr. 114/1996 reglementa in principal administrarea imobilelor cu mai multe apartamente, abrogînd Legea 5/1973 privind administrarea fondului locativ de stat.

Legea locuintei specifica in preambul scopul sau ca fiind normarea “cadrului general de realizare, exploatare şi administrare a locuinţelor”.

In continuare, transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor, inclusiv locuinte, ramane in sfera de reglementare a Codului civil, potrivit caruia instrainarea se putea face prin in orice modalitate, inclusiv prin act juridic sub semnatura privata.

In 2008, boom-ul economic pe care l-a cunoscut Romania a avut consecinte si in planul dezvoltarii imobiliare si al cererii de locuinte, consecinta fiind cresterea accelerata a numarului tranzactiilor imobiliare.

Insa, din cauza costurilor foarte mari pe care le presupunea autentificarea la notar a tranzactiilor, se prefera incheierea contractelor de vanzare cumparare sub semnatura privata.

Notarii au inteles ca pierd astfel o oportunitate de a face profit si au obtinut, prin intermediul Primului Ministru de la acel moment, Calin Popescu Tariceanu, emiterea Ordonantei de urgenta 210/2008, de completare a Legii 114/1996.

Scopul OUG 210/2008, asa cum se arata in preambul, este de a reglementa modalitatea in care proprietarii din noile complexe imobiliare se pot organiza in Asociatii de Proprietari, urgenta actului fiind justificat prin faptul ca “neadoptarea în regim de urgenţă a prezentei reglementări conduce la imposibilitatea constituirii asociaţiilor de proprietari din anumite condominii/ansambluri rezidenţiale, fapt ce duce la imposibilitatea de a se încheia contracte pentru utilităţi în ansamblurile rezidenţiale respective, şi ţinând cont că mulţi proprietari vor fi lăsaţi fără căldură, electricitate şi apă în anotimpul rece”.

Cu alte cuvinte, un scop profund social.

Numai ca OUG 210/2008 este pretextul introducerii in legea 114/1996 a unui nou articol, 10 ind.1 potrivit caruia “Locuinţele şi unităţile individuale pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.”

Ordonanta are doar 6 articole, 3 dintre acestea neavand nicio legatura cu scopul social declarat in preambul.

De mentionat ca Ioana Popescu Tariceanu (in prezent Valmer), sotia de la acel moment al Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu, devenise notar in ianuarie 2008, OUG 210/2008 intrand in vigoare in Decembrie 2008.

Dar, asa cum aratam in articolele anterioare, nu doar actele notariale sunt autentice, astfel incat a fost nevoie de inca un pas pentru a se asigura ca in circuitul tranzactiilor imobiliare este implicata si casta notarilor.

In 2010, doi deputati au initiat proiectul ce urma sa devina legea 170/2010 si prin care, conform motivelor initiatorilor, se urmarea reglementarea proprietatii comune din cadrul condominiumurilor. (http://www.cdep.ro/proiecte/2010/000/90/9/em99.pdf)

Forma initiatorilor nu prevede nicio modificare a art 10 ind.1 redat mai sus.

Textul ajunge in Camera deputatilor, unde Comisia juridica intelege sa modifice art.10 ind.1, cuvantul “notarial” fiind adaugat dupa sintagma “autentica”, astfel incat forma finala a textului, in vigoare si la acest moment, devine:

“Locuinţele şi unităţile individuale pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică notarială, sub sancţiunea nulităţii absolute.”

De observat ca in Raportul Comisiei juridice adresat Camerei deputatilor in vederea votului formei finale a actului normativ nu se face nicio mentiune cu privire la propunerea de modificare a art.10 ind.1, sau la ratiunea acestei modificari. (http://www.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2010/rp099.pdf)

Legea 170/2010 are 2 articole, din care unul este cel introdus de Comisia juridica, Actul este promulgat de catre Presedintele Traian Basescu, a carui fiica, Ioana Basescu este, de asemenea, notar.

Comisia juridica de la acel moment avea ca Presedinte pe deputatul Buda Daniel – notar, iar ca Vicepresedinte pe deputatul Ciuca Liviu-Bogdan, de asemenea notar, personaje pe care le regasim implicate si in cazul celelorlate acte normative mentionate in articolele anterioare.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *