Separatia puterilor in stat. Un mit sau o realitate?

19.jpg

Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei saluta initiativa Presedintelui Romaniei de a retrimite in Parlament legea privind organizarea Autoritatii de Supraveghere Financiara – ASF.

Retrimiterea este salutara intrucat prin amendamentele aduse in Parlament la legea de aprobare a Ordonantei de infiintare a ASF apreciem ca se incalca principiul separatiei puterilor in stat prin imixtiunea Legislativului in sfera Puterii judiciare.

Totodata, se incearca printr-o lege, care ar trebui sa aiba caracter general si normativ, sa se creeze o situatie de favorizare pentru un subiect unic, respectiv ASF, subiect care, in plus, se afla in subordinea Parlamentului, ca autoritatea dministrativa autonoma.

Prin amendamentele introduse, se modifica o hotarare judecatoreasca, prin schimbarea unei parti din dispozitivul acesteia, cu consecinta ingreunarii, daca nu a blocarii executarii acesteia si se declanseaza astfel un conflict constitutional.

Nu este prima data cand Parlamentul sau Guvernul adopta acte normative prin care sa intervina in sfera Puterii Judecatoresti si sa creeze situatii de exceptie pentru anumiti subiecti de drept.

Amintim conflictul dintre Puterea Judecatoreasca si Puterea Executiva din cursul anului 2011, cand Guvernul a suspendat prin act normativ executarea hotararilor judecatoresti pentru ca Ministerul Justitiei sa nu fie executat silit, sau anterior, cand Guvernul a atentionat Consiliul Superior al Magistraturii si instantele judecatoresti, in cazurile imobilelor nationalizate, ca, daca se continua practica despagubirilor proprietarilor deposedati de regimul comunist, aceste institutii nu or sa-si mai ia salariile.

O situatie similara a fost si instituirea prin lege a unor prevederi speciale pentru institutiile bugetare prin care orice incercari de punere in executare a unor hotarari judecatoresti sunt conditionate de acordul institutiei debitoare si de trecerea unui termen de 6 luni, de gratie.

Executarea silita ca modalitatea juridica de punere in aplicare tot a hotararilor judecatoresti.
 
In cazul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare – CNVM, Parlamentul a mai emis legea 116 in 2011 prin care a facut practic imposibila executarea silita a acestei institutii in respectarea unei hotarari judecatoresti irevocabile de despagubire a investitorilor FNI.

Acum, CNVM se dizolva si se infiinteaza ASF. Motivul declarat al acestei operatiuni este ineficienta CNVM. Insa, se poate observa ca noua institutie preia toti angajatii, bugetul si competentele CNVM. In acelasi timp un singur lucru nu il preia – datoriile catre investitorii FNI, datorii la care este obligata in baza unei hotarari judecatoresti care va ramane astfel fara nici un efect.

Dincolo de discutia referitoare la aspectul social al masurii luate si la consecintele acesteia, este foarte periculoasa modalitatea prin care Legislativul si Executivul tinde sa destabilizeze siguranta circuitului civil si sa reglementeze situatii de exceptie prin acte normative de natura sa incalce dispozitii irevocabile ale hotararilor judecatoresti.

In acest context, refuzul Presedintelui Romaniei de a promulga legea de infiintare a ASF este un gest normal intr-o democratie confuza, chiar daca practica aceasta a avut cea mai mare dezvoltare in perioada guvernarii PDL, si speram ca noua pozitie exprimata de Presedinte sa fie una inspirata de valorile Statului de drept si a separatiilor puterilor in stat – valori europene monitorizate prin MCV.

 

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Separatia puterilor in stat. Un mit sau o realitate?”

  1. Saroura says:

    PredaEi bine Doamna Monica Macovei este o persoană puiblcă een slujba cetăţeanului. Acest lucru eenseamnă că aş putea să o eentreb orice are legătura cu activitatea domniei sale şi domnia sa ar trebui să-mi răspundă een decursul a maxim 30 de zile (LEGEA nr.544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes puiblc, parcă art. 7).Dar doamna Monica Macovei este, nu numai membru al Parlamentului European, ci şi un membru al Partidului Democrat Liberal.Există o lege, mai precis Legea nr. 14/2003 a partidelor politice. Această lege spune Art. 2.Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei puiblce, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati puiblce si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii. Asta eenseamnă că doamna Macovei, ca membru al PDL, ar trebui să-şi eendeplinească rolul de membru de partid contribuind la formarea mea ca parte a opiniei puiblce. Acest lucru eenseamnă că doamna Macovei trebuie să-mi rezolve nedumeririle legate de activitatea politică pentru a-mi forma o opinie corectă.Acum, să fac un rezumat.centrebarea mea era on topic şi se referea la ceea ce doamna euro-parlamentar tocmai a spus mai sus. centrebarea mea a fost respectuoasă şi netendenţioasă, exprime2nd o nelămurire, sper eu, legitimă. centrebarea mea se referea la ceva legat de activitatea politică a doamnei Monica Macovei, nu era nici o eentrebare despre viaţa particulară, nici o be2rfă culeasă de prin ziare. cen plus, există şi o justificare a legii pe care tocmai am spus-o mai sus.Sper că răspunsul meu este destul de complet şi vă mulţumeşte măcar een parte.Apropo De ce credeţi că eu sunt obligat să vă răspund? Aveţi un contract cu mine een acest sens? Glumesc. Eu sunt un drăguţ şi vă răspund la eentrebări, chiar şi atunci ce2nd sunt vizibil tendenţioase.De fapt mă aştept ca doamna Monica Macovei să-mi răspundă, nu pentru că ar obliga-o legea sau statutul de membru de partid, ci pentru că, atunci ce2nd iei hotăre2rea să fi proprietarul unui blog, de fapt asta eenseamnă că doreşte să i se adreseze eentrebări la care să răspundă. Dacă nu ar fi dorit aşa ceva, putea să-şi facă un site normal, fără facilităţile de comunicare ale blogului, şi să-şi prezinte activitatea pur şi simplu.

    1. Mariza says:

      ezertor a comentat: Da, dar prima peorlbma ar fi ca nu e loc aici, si nici nu avem noi suficiente aptitudini ca sa venim cu un raport complet si corect asupra activitatii dnei Udrea.Nu a facut ea mare lucru, dar macar a incercat. Ce-au facut ceilalti ? Mai nimic. Dar progresul e greu la romani. Pe de alta parte, si daca ar fi facut mai multe, oamenii sunt mereu nemultumiti. Ne gandim mereu la cele mai reusite tari. Alea au oameni pe masura. Bineinteles ca avem si noi oameni pe masura, care ar merita. Pacat ca sunt depasiti numeric de cei care nu merita.Un exemplu de peste hotare care-mi sustine foarte bine ideea e . Un italian get beget, care locuieste in Italia, spune ca nu există alternativă la Berlusconi, pt ca toata clasa politica e coruptă (nu ca n-ar fi, zic eu, dar si-n Austria e, doar ca ăia tin si la tara lor sunt un fel de mafioti patrioti, sau mai degraba au inteles ca vor fura mai mult daca fac si ceva bun), si ceea ce este si mai culmea, studentii italieni nu au sanse la un viitor bun in Italia Saracutii de ei De ce oare? Pai depinde de ce pretentii avem, ca nu ne mai saturam. Traim mai bine ca printii de acum 500 de ani dpdv al confortului (si muncim pt confortul asta, dar oricum), si tot vrem mai mult. No wonder I read in the Italian press this week that many of Italy’s young want to leave Italy. Actually, this is something I hear quite a lot from students at the business school where I work – some really do feel that there is no hope for them in Italy. This also explains why so many Italians are keen to learn decent English.Upon hearing the reports in about Italy’s youth wanting to escape, Italian president Gorgio Napolitano was worriedso much that he appealed for them to not go.Those who had already left stated that they would return – once all the dinosaurs had gone. In amongst the ‘dinosaurs’ are about 99% of Italy politicians. And no, I do not think 99% is much of an exaggeration, alas. Seamana, nu ? Nu zice degeaba fostul ambasador al SUA in Romania, James Rosapepe, că . Sigur că el o spune dintr-un p.d.v. pozitiv, dar iată ca ate2t noi, ce2t si italienii, nu suntem de acord 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *